Sacharidy

31.05.2018

Sacharidy – proč jsou problémem dnešního stravování a jak tento problém vyřešit

SACHARIDY

Sacharidy obecně představují pro náš organismus hlavní zdroj energie a jejich příjem je pro organismus důležitý. Mezi zdroje sacharidů se řadí zelenina, ovoce, obilniny.

Pojmem sacharidy je označována velká skupina organických sloučenin, která se dále rozděluje na tzv. jednoduché cukry, skládají se z jedné molekuly monosacharidu (glukóza, fruktóza..) nebo krátkého řetězce na sebe navazujících monosacharidů. Tyto cukry mají více či méně sladkou chuť a jsou rozpustné ve vodě. Naproti tomu polysacharidy obsahují tisíce na sebe navázaných jednoduchých monosacharidů, jsou na rozdíl od jednoduchých sacharidů ve vodě málo či vůbec rozpustné a jsou většinou bez chuti. Mezi jednoduchými a složenými sacharidy je rozdíl v odlišném vstřebávání do krve.

Zde vidíme rychlé vstřebání glukózy do krve, vzhledem ke krátkým řetězcům dochází k rychlému rozštěpení vazeb mezi jednotlivými molekulami glukózy a ta následně prochází stěnou střevní do krevního oběhu. Vysoká koncentrace glukózy vyvolá vyloučení vysokého množství inzulinu slinivkou břišní. Zatímco hladina glukózy strmě padá dolů, inzulin klesá pomalu a vyvolává nekontrolovatelné návaly hladu a hypoglykémie. Na základě těchto pocitů se najíme, ano je lepší se najíst než upadnout do hypoglykemického šoku, a kolotoč se opakuje. Vše se dá shrnout dvěma výrazy – vysokosacharidová strava způsobuje hyperinzulenémii. Inzulin nazýváme hormonem tukotvorným, přebytečnou energii z jídla přemění v tuk. Zjednodušeně, čím více inzulinu v krvi, tím více přibíráme na váze.

Jak tedy tomuto jevu předcházet? Jednoduše, zařadíme jako zdroj sacharidů zeleninu, v menší míře ovoce a snížíme porci přílohy. Čeština je úžasná „Příloha pochází od slova přikládat, přiložit.“ Přílohou se nedojídáme.

Vzhledem k pomalému vstřebávání polysacharidů dochází k postupnému uvolňování energie. Mají i další výhody – některé z nich (vláknina) jsou nestravitelné a svým průchodem trávicím traktem podporují vyprazdňování i růst ochranné probiotické mikroflóry v tlustém střevě. Naopak po stravě bohaté na jednoduché sacharidy nám velmi rychle vyhládne, a proto by jejich denní příjem neměl přesáhnout 10 procent.

Postupné uvolnění glukózy do krve podpoří rovněž přítomnost bílkoviny a tuku na talíři. Tyto složky se vzájemně ovlivňují, proto je nejíme zvlášť, ale dohromady. Nemůžeme žádnou makroživinu vynechat, protože dochází k vyšší produkci inzulinu a rychlejšímu nástupu pocitu hladu.

Toto je doporučení pro udržení si stávající váhy.

V Metabolic Balance programu ovlivňování hladiny inzulinu považujeme za zásadní, ale není to jediný důvod, proč MB tak úžasně funguje. V plánech každého jednotlivce jsou určité gramáže jak bílkoviny, tak sacharidů a to v podobě zeleniny, ovoce a chleba. Při sestavování plánů je brán na zřetel metabolický typ každého jednotlivce, vstupní a cílové hodnoty měření a vážení, atd. Každý jedinec směřuje ke stejnému cíli různými váhovými poměry jednotlivých makroživin. Cíl je jediný, dosáhnout maximálního poklesu inzulinu v krvi a donutit slinivku břišní k produkci hormonu glukagonu, který má z a úkol zásobit krevní oběh glukózou ze zásobního glykogenu v játrech a svalech a navíc podporuje štěpení tuků.

Z tohoto důvodu patří mezi základní pravidla minimální 5-ti hodinová pauza mezi jídly, kdy dochází ke snížení koncentrace cukru, následně inzulinu v krvi.

Chcete zredukovat svou váhu?

Pište, volejte. Ráda vám cokoli zodpovím.
+420 792 311 241